Hållbarhet

Ingredienser 

Vår grundidé är att produkterna ska vara 100% naturliga, 100% veganska och ha så högt ekologiskt innehåll som möjligt. Det är dock inte alltid helt möjligt, men vi vill vara så transparenta som möjligt. 


Vi börjar med att definiera skillnaden på naturligt och ekologiskt. Naturligt innebär att det kommer från naturen - det kan vara vatten, salter, mineraler, sånt som inte kan odlas, och växter som kan växa fritt eller odlas. 


Ekologiskt innebär att man odlar på ett sätt utan några bekämpningsmedel.


Men det kan vara lite lurigt, för att få en stämpel på att vara ekologisk så måste du bevisa det. Och att bevisa något kostar ofta stora pengar. Om du odlar morötter i din trädgård, så har du förmodligen inte bekämpningsmedel, men du har inte heller en dyr certifieringsorganisation som kontrollerar att du inte använder bekämpningsmedel. Är morötterna då naturliga eller ekologiska? De får bara klassas som naturliga - även om de har kvaliteten av ekologiska. 


Vad innebär det i realiteten? I princip kan man säga att större varumärken har enklare att certifiera sina produkter. Medan mindre varumärken kanske till och med har en bättre produkt, men inte har samma möjlighet att certifiera sina produkter. 


Tänk också på att en vildvuxen växt som växter på en bergstopp inte kan klassas som ekologisk, men har förmodligen mindre miljöpåverkan än de flesta odlade ingredienser. En annan aspekt är att vatten är 100% naturligt, men skulle i sig inte bli en så effektfull dagkräm.


Vi visar så långt det är möjligt hur stor del naturligt respektive ekologiskt innehåll en produkt har. 


Förpackningar:

Vi strävar efter att ha så hållbara förpackningar som möjligt. Och förpackningar som kan återvinnas. Hos oss hittar du förpackningar av återvunnen plast (PCR), tuber från sockerrör som är biologiskt nedbrytbara, glas och aluminium. Vi tycker att ytterförpackningar är onödigt på de flesta produkter, men det är svårt att alltid komma åt när hållbarhet och en lyxig känsla ska kombineras. Finns det en ytterförpackning så är det FSC. Vi tror på transparens, på varje produkt kan du läsa vilket material förpackningen är gjord av.


Transport och logistik

Vi strävar efter att ha så klimatsmarta transporter som möjligt. Långväga transporter går med båt. För kortare transporter väljs om möjligt ett klimatsmartare alternativ. 


När vi transporterar oss själva så strävar vi efter att göra det så miljövänligt som möjligt. 


Svinn

Vi strävar efter att ha så litet svinn som möjligt. Vi köper in i mindre volymer och om en produkt riskerar att gå ut i datum så erbjuder vi “Rädda en vara-kampanjer” där du som kund kan köpa en produkt till ett lägre pris, eller kanske till och med få den gratis vid köp av annan produkt. 


Vi samarbetar också med SmartBeauty som tillhandahåller produkter som kanske har fått ett skönhetsfel, är provprodukter eller har bytt förpackning till ett lägre pris. Smart tycker vi!

Veganskt och vegetariskt 

De allra flesta av våra varor är helt veganska. Några få innehåller bivax eller honung som kommer från ekologiskt odlade biodlingar. Ekologisk biodling har en helt annan process än konventionell odlad. På varje produkt kan du tydligt se om produkten är veganskt eller vegetarisk. 

Du hittar aldrig produkter som kommer från djurriket hos oss. Det finns inga nessessärer i skinn, inga sminkborstar med djurhår. Det finns inga produkter som innehåller djur eller delar av djur i någon form. 

Definition av veganskt och vegetariskt. Vegansk innebär att det inte finns några inslag från djurriket. Vegetariskt innebär att det är okej med innehåll som produceras genom djuret, exempelvis mjölk, lanolin, snigelslem, bivax och honung. Vi accepterar aldrig någon form av ingrediens som kommer från djurhållning där djuret riskerar att skadas. Och accepterar alltså enbart bivax eller honung som kommer från ekologiskt odlad biodling. 

Icke testat på djur

Inom EU är det inte tillåtet att testa produkter på djur, det är inte heller tillåtet att testa ingredienser på djur inom EU. Det är i vissa andra länder tillåtet att testa både ingredienser och slutprodukten på djur. För oss är det en självklarhet att inget djur kommer till skada i något led av tillverkningsprocessen. 

Etiska och sociala aspekter

Man kan tänka att naturligt innebär bara något bra, men så är inte fallet. För vissa ingredienser, som exempelvis mineraler, exploaterar man människor och i många fall även barnarbete för att att få tag på dessa gåvor från jorden. Vi säkerställer att ingredienserna kommer från godkända leverantörer och att produkterna tillverkas under goda arbetsvillkor och rättvisa löner genom hela produktionskedjan.


Ledningen

Innan vi väljer ett varumärke så tittar vi också på ledningen i ett företag. Varför är ledningen viktig? Vi tror att justa personer ger bra samarbeten. För vår del ska affärer vara roligt och skapa energi. Vi tror att vi bygger en lite bättre värld tillsammans med både dig och varumärkena. Om ledningen inte känns genuin med hjärtat på rätt ställe, så tackar vi hellre nej.  


Å ena sidan, å andra sidan

Så här är det. Det är inte så enkelt. Det blir väldigt många gånger en diskussion om å ena sidan, å andra sidan. Kvalitet och prestanda är i fokus. Förpackningarna ska vara snygga och hållbara. Produkten ska göra nytta. Dofterna ska vara härliga och lyxiga. Ledningsgruppen ska vara genuin och ha en gemensam vision. Vi vill också kunna erbjuda något som är spännande och unikt, och varumärkena ska inte direkt konkurrera med varandra. Det innebär att vi säger nej oftare än vi säger ja. Men vi hoppas också att det innebär att du känner dig mer trygg som kund hos oss. Vi har redan kontrollerat allt som vi kan tänka på, så du slipper göra det. 


Prissättning

Vi gillar inte prissänkningar. Vi jobbar hellre med gåvor till kund. Men vi befinner oss i en bransch som är starkt konkurrensutsatt och vi kan inte styra vad varken våra återförsäljare eller andra internationella aktörer gör och vilka priser de sätter. Vi hoppas att fler känner som vi, och är villiga att betala lite mer för en vara som är tillverkad med alla tänkbara hållbarhetsaspekter i fokus. 


Ibland kan vi få höra, varför kostar exempelvis den här mascaran mer än andra kända varumärken? Det är alla dessa aspekter kombinerade, som gör att varan blir dyrare - eller snarare varför andra kan sälja sina produkter billigare. Konventionella produkter är ofta producerade med syntetiska ingredienser, som man kan massproducera till billig kostnad. Förpackningarna är gjorda av icke hållbara material som är mycket billigare att framställa. Det kanske inte är så viktigt varifrån ingredienserna kommer från, man kanske väljer att blunda från det faktum att människor och barn blir exploaterade för att få fram en ingrediens. Och så vidare och så vidare.


Vi anser att konsumtion är makt. Och att du som konsument varje dag gör valet att bidra till en lite bättre eller mycket sämre värld. Vad är viktigt för dig? Använd din makt klokt!