Att använda solskydd är viktigt för att skydda huden mot skadlig UV-strålning från solen. Genom att regelbundet applicera solskydd kan man minska risken för solskador som bränna, förtidigt åldrande och hudcancer. Det finns en mängd olika solskydd. Olika hög solskyddsfaktor, fysikaliskt eller syntetiskt/kemiskt solskydd, olika konsistens, så vad ska man välja? Här kan du få svar på de vanligaste frågorna.
Hur hög solskyddsfaktor ska jag använda?
SPF står för Sun Protecting Factor och betyder kort hur länge du kan vistas i solen utan att bränna dig jämfört med om du inte använder solskydd. Men det ligger lite mer bakom än så, var du befinner dig i världen, väder och årstid och vad du gör under dagen är också faktorer som påverkar hur länge din hud är skyddad av solskydd.
- SPF 15 blockerar 93% av UVB-strålarna
- SPF 30 blockerar 96,7% av UVB-strålarna
- SPF 50 blockerar 98% av UVB-strålarna
Även om det inte är så stor skillnad så är det viktigt att ha i åtanke är att ju högre SPF desto längre och bättre hålls din hud skyddad mot UV-strålarna.
Vilken solskyddsfaktor du väljer beror på din hud men som regel bör man alltid välja ett solskydd med SPF 30-50 med skydd mot både UVA och UVB och återapplicera varannan timme och efter bad och svettig aktivitet. Känslig hud, mogen hud och barn bör alltid ha SPF 50 då huden är mer ömtålig och lättare tar skada.
Vad är skillnaden på fysikaliskt solskydd och syntetiskt/kemiskt solskydd?
Ett fysikaliskt solskydd använder sig av naturliga mineralfilter som zinkoxid och/eller titaniumdioxid som reflekterar bort UV-strålarna från huden. Denna typ av solskydd skyddar direkt efter applicering eftersom den ligger ovanpå huden och skyddar alltid mot både UVA och UVB.
Ett syntetiskt filter, även kallat kemiskt filter (i grund och botten är allt kemi :-) ), består oftast av flera olika filter som skyddar mot UVA, UVB eller både och. Dessa filter absorberar i stället UV-strålarna och omvandlar det till ofarlig strålning.
Båda filterna skyddar effektivt mot solens strålar men hos oss kan du endast hitta fysikaliska solskydd då det finns studier som visar att vissa syntetiska solskyddsfilter kan vara hormonstörande, skadar vår miljö och förstör korallreven och det är inget vi vill bidra till.
Hur ska jag applicera mitt solskydd?
Ofta använder vi alldeles för lite solskydd för att få ett fullgott skydd.
Vid ett flytande solskydd, tänk att du ska använda ca 30-50 ml för applicering på hela kroppen. För ansiktet bör du använda 2 streck i fingerlängd, använd dig av pek- och långfinger för att mäta upp.
Vid solida solskydd krävs det oftast en mindre mängd eftersom de inte innehåller något vatten. Här kan du tänka ca 1 tesked per kroppsdel och till ansiktet ca 1/2 tesked.
Det är lätt att missa delar på kroppen och tar man för mycket solkräm på en gång kan det kännas kladdigt och bli svårt att smörja in. En bra regel är därför att smörja in dig i 2 omgångar innan du går ut i solen. Därefter återapplicerar du varannan timme och alltid efter bad eller om du blivit svettig.
Kan man använda solskyddet som blev över förra året?
Ett solskydd har oftast en hållbarhet på 6-12 månader efter öppnad förpackning och det kan vara ännu kortare om solskyddet förvaras varmt. Vi rekommenderar att du förvarar ditt solskydd mörkt och svalt och att du byter ut det inför varje ny solsäsong.